Toți bebelușii trec prin aceleași etape de mobilitate - începând de la cap, gât și până la picioare - dar cât de repede progresează de la o etapă la alta poate varia considerabil de la copil la copil.
Călătoria bebelușului tău spre mers va urma dupa luni de dezvoltare motorie. Luni în care vor lucra din greu pentru a-și stăpâni abilitățile nou-descoperite până când vor fi în sfârșit gata să facă primii pași tremurânzi.
Pe măsură ce nou-născutul tău evoluează din poziția fetală, își va întinde corpul și mușchii săi vor începe să se întărească.
În primele zile și săptămâni, capul bebelușului dvs. va avea nevoie de mult sprijin suplimentar, dar pe măsură ce mușchii gâtului se vor întări vor învăța să-și ridice capul, timp de câteva secunde. În jur de trei până la patru luni, va începe să-și mute capul dintr-o parte în alta, studiind astfel lumea din jurul lui dar mai ales pe tine.
CÂND BABELUȘUL MEU SE VA ROSTOGOLI?
În aproximativ patru luni, mușchii capului și gâtului bebelușului vor fi suficient de puternici pentru a-și susține propriul cap.
Apoi vor începe lucrul pentru a putea să se rostogolească de pe o parte pe alta, ceea ce se întâmplă de obicei la aproximativ cinci luni. De atunci nu va trece mult până când vor dezvolta suficientă forță abdominală pentru a se răsturna de pe burtă pe spate - și înapoi. Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când bebelușul tău are aproximativ șase până la șapte luni.
La fel ca toate noile abilități pe care le învață bebelușul, este posibil să descoperi că micuțul tău dorește să exerseze această nouă manevră în mod repetat. Poate chiar să învețe să se rostogolească pe podea pentru a ajunge acolo unde vor să fie. Deci mai bine fii atentă!
CÂND VA STA BEBELUȘUL ÎN FUND?
Bebelușii stăpânesc de obicei statul în fund de la șase până la opt luni. Statul în fund necesită forță și echilibru, precum și coordonare, astfel încât mușchii bebelușului dvs. vor trebui să fie suficient de dezvoltați pentru a avea succes.
Statul într-o poziție verticală s-ar putea dovedi puțin dificil la început și multe încercări se vor termina prin a se răsturna într-o parte înainte de a reuși. Pe măsură ce bebelușul tău devine mai puternic, va putea să își oprească caderea folosindu-și brațele, adoptând chiar și o poziție de tip „trepied” pentru a se menține ferm, până când va fi în sfârșit gata să se îndrepte.
Îți poți ajuta bebelușul să-și exerseze echilibrul sprijinindu-l cu câteva perne. Acest lucru nu numai că îi va oferi o mare oportunitate de a vedea lumea dintr-o nouă perspectivă, ci îl va ajuta să înceapă să-și construiască mușchii necesari pentru a se așeza singur. Dacă observi că bebelușul tău se prăbușește sau are vreun disconfort, este posibil ca gâtul și spatele să nu fie încă suficient de puternice - așa că așteaptă puțin mai mult înainte de a încerca din nou.
CÂND ÎNCEPE BEBELUȘUL SĂ SE TÂRASCĂ?
Târâtul sau mersul în patru labe va schimba totul! Nu mai poți lăsa bebelușul gângurind fericit în locul lui preferat sau la covorașul lui de joacă în timp ce te repezi să faci cate ceva prin casă; Târâtul înseamnă explorarea acestei lumi pentru ei - și de multe ori sunt chiar grăbiți și rapizi.
Bebelușii ating, de obicei, vârsta târâtoare de la aproximativ șapte până la 10 luni - deși este important să reții că nu toți bebelușii se târăsc.
Târâtul necesită ca mușchii picioarelor bebelușului să fie suficient de puternici, ceea ce este ultima dintre toate abilitățile motorii de dezvoltat. În timp ce unii bebeluși pot petrece ceva timp legănându-se înainte și înapoi înainte de a începe, alții pot dezvolta un mod cu totul diferit de a se târâ. Unii bebeluși folosesc „stilul comando” folosindu-și brațele pentru a-și trage corpul pe podea, în timp ce alții se târăsc pe fund pentru a ajunge din punctul A în punctul B.
Copilul tău își poate dezvolta propriul stil unic de târâre sau o combinație a câtorva sau s-ar putea să descoperi că sare peste această partea, trecând direct de la șezut la stând în picioare! Totul este perfect normal nu te panica.
Dacă dorești să îți încurajezi copilul să se târască, poti încerca să asezi în fața ta o jucărie preferată sau un obiect interesant și să-l așezi pe burtică la o mică distanță, pentru a vedea dacă încercă să se apropie de ea.
CÂND VA MERGE COPILUL MEU? PRIMII PAȘI AI BEBELUȘULUI.
Deci, bebelușul se târăște, acum a pus ochii pe ceva mult mai mare: statul în picioare, mersul.
Trecerea la poziția în picioare are loc de obicei între opt și 10 luni și este probabil ca, la prima zi de naștere a bebelușului, acesta să stea singur în picioare.
S-ar putea să începi să observi că bebelușul tău încearcă să se ridice pe mobilier (sau orice altceva pe care îl pot apuca!). Ar putea fi câteva lacrimi, doarece odată ridicat, este posibil să nu-și dea seama cum să revină la poziția inițială. Îl poți ajuta arătandu-i cum să-și relaxeze genunchii și să se miște ușor înapoi în poziție așezat.
Să învețe să-și ridice picioarele, să se echilibreze și să facă pași mici necesită încredere și practică - iar bebelușul tău poate petrece mult timp pe lungimea canapelei, scaunelor și măsuței de cafea - punând la încercare noile lui abilități.
Când bebelușul capată încredere, ar putea fi un semn că este gata să facă primii pași tremurători și că mersul independent ar putea fi chiar după colț !
La fel ca toate celelalte repere, nu există răspunsuri absolute cu privire la momentul în care ar putea avea loc primii pași ai bebelușului. Vârsta obișnuită este de aproximativ 12 până la 17 luni, dar acest lucru ar putea fi mai devreme sau într-adevăr, puțin mai târziu.
Dacă sunteți îngrijorat de dezvoltarea bebelușului dvs. în orice etapă, discutați cu medicul de familie sau faceși o vizita la un medic ortoped . Acesta va putea răspunde la orice întrebări suplimentare și vă va oferi asistență acolo unde este necesar.