14-11-2016
de catre Admin Admin

Nu trebuie niciodată să neglijezi temerile copilului tău, nici măcar să le tratezi cu superficialitate. Acela este unul dintre momentele când are cel mai mult nevoie de tine. Încearcă să tratezi cu seriozitate problemele lui și cu siguranță împreună veți găsi soluția potrivită.

Mai jos găsiți câteva fraze care vă vor ajuta să treceți mai ușor peste momentele dificile.

 1. " Sunt aici, ești în siguranță!"
 2. Anxienatea este o stare care îl face pe micuț să privească lucrurile și mai rău decât sunt ele în realitate. Aceste cuvinte îi pot oferi confort și siguranță. Dacă nu vă vine altceva în minte care să calmeze situația folosiți cu încredere această frază!

 3. „Sa vorbim despre asta!"
 4. Du-te în camera copilului și propune-i să vorbească despre temerile lui, fără a-l întrerupe. Unii copii au nevoie de timp pentru a-și procesa gândurile, așa că da-i timp "Sa vorbim despre temerile tale, timp de 10 minute". Nu trebuie neapărat să-i oferi soluții, uneori doar faptul că vorbește despre aceste lucruri îl liniștesc.

 5. "Cât de mare este grija ta?"
 6. Ajută-ți copilul să arate cât de mare este grija lui și să vă ofere imaginea exactă a modului în care se simte. Își poate exprima îngrijorarea printr-o lungime de braț, fie desenați 3 cercuri pe o hârtie și el să arate spre cel care reprezintă dimensiunea supărării lui.

 7. "Sa schimbăm finalul!"
 8. Uneori cei mici nu văd o ieșire din situația în care sunt, așa că poți improviza tu câteva finaluri noi. Unele pot fi o prostie, însă cel puțin unul trebuie să fie realist. Fă-l să treacă mai ușor peste temerile lui!

 9. " Ce alte lucruri mai cunoști despre…"
 10. Copiii devin mai curajoși când cunosc mai multe lucruri despre ce-I sperie (de ex" albine, lifturi, etc). Apelează cu încredere la cărți sau chiar la calculator și oferă-i cât mai multe informații despre lucrul respectiv.

 11. Faceți-vă o strategie de calmare
 12. Pune pe o listă cu toate frazele cu care micuțul tău s-a calmat de-a lungul timpului, le puteți folosi chiar și atunci când este calm.

 13. " Este înfricoșător SI…"
 14. Recunoaște frica micuțului tău fără a o face și mai înfricoșătoare folosind cuvântul "si". După cuvântul "și" puteți adăuga fraze de genul " ești în siguranță", "ai învins această frica" sau "ai un plan". Aceste modele de dialog pot ajută pe viitor copilul având un dialog intern.

 15. "De ce ai nevoie de la mine? "
 16. În loc să presupui de ce are nevoie copilul tău în momentul acela, da-i posibilitatea să aleagă. Copiii mai mari pot să spună dacă au nevoie de o îmbrățișare, de a-i asculta sau de o soluție.

 17. "O să treacă.."

Toate sentimentele trec în cele din urmă. Atunci când panica a atins apogeul copilul are impresia că acest lucru nu se va termina. Nu-i lasă creierul să se blocheze în acel moment și asigură-l că totul o să treacă.


Anxietatea se manifestă diferit la fiecare copil. Nu oricare strategie va avea efect la copilul tău. Dacă încerci ceva și nu funcționează nu te panica și încearcă cu altceva până găsești formularea potrivită. În cele din urmă vezi găsi fraza care va avea succes.


Sursa foto: Pinterest

Comment-uri

Nici o postare găsită

Postare noua